A Vaskúti Német Nemzetiségi Általános Iskolában idén november 22-án immár harmadik alkalommal került sor a nemzetiségi projektnap megtartására, mely kötődött a vaskúti svábok II. világháború utáni kitelepítésének évfordulójához. Ezúttal is a megnyitó ünnepséget a Templomban tartottunk, ahol Vörös Csaba köszöntötte a megjelenteket és beszélt a svábok történelméről, hagyományőrzés fontosságáról.

Vendégeket is voltak a környékbeli nemzetiségi iskolákból. A hajósi, nemesnádudvari, császártöltési és hartai diákok a projektmunkában vettek részt, míg a pedagóguskísérők megismerkedhettek a programmal.

Tanulóink évfolyamonként elődeink más-más életterületével ismerkedtek meg.

Az elsősök egy kukoricaprojekt keretében ismerkedhettek meg minden, kukoricával kapcsolatos dologgal, tevékenységekkel. A másodikosok kézimunkáztak, míg a harmadikos a régi sváb házak berendezéseit ismerhették meg.  A negyedik osztályosok a vallás és a hiedelmek világa kalandoztak.  Az ötödikesek a régi iskolák világába pillanthattak be, tanulhattak 1913-ban kiadott német nyelvkönyvből, kipróbálhatták a régies írásmódot. A hatodikosok népviseleteket próbálhattak, a hetedikesek egy szinte igazi disznóvágásba csöppentek, ahol a fiúk finom kolbászt készítettek, míg a lányok Vörös Endréné segítségével hagyományos sváb fánkot sütöttek. A nyolcadik osztályosok régi játékokat játszhattak, sőt azok sváb neveit is megtanulták, valamint újragondolták azokat.

Egy igazán tartalmas napot tudhatunk magunk mögött, ahol tanulók és pedagógusok egyaránt jól érezték magukat.

Fotók a galériában megtekinthetők!